MENU
X

Ny energimærkning

Per marts 2021 ændres energimærket for udvalgte hvidevarekategorier. Det gælder for vaskemaskiner, vaske-/tørremaskiner, opvaskemaskiner og køle- og fryseprodukter (herunder også vinkøleskabe).

I takt med den teknologiske udvikling, har flere produkter sprunget skalaen for energimærket med energiklasserne A+ og bedre. Energimærket er dermed ikke længere gennemskueligt for kunden, og opfylder ikke sin oprindelige funktion, nemlig som en hjælp for kunden til at tage en købsbeslutning. Derfor har EU besluttet at genindføre det oprindelige koncept for energimærket med energiklasser fra A til G, og udvidet mærket med flere informationer.

Med det nye energimærke bruger man nye metoder til måling af energiforbrug og til at bestemme energiklasserne. Derudover stilles der strengere krav til ydeevne og Eco-design, og du vil kunne hente flere produktinformationer og datablade via en QR-kode, som vises på energimærket. Det betyder, at en vare der før havde A+++ energimærkning kan blive B eller endda D med det nye energimærke, uden at det samlede energiforbrug har ændret sig. Kravene til at opnå energiklasse A er desuden skærpet i en sådan grad, at der sandsynligvis vil gå nogle år, før der findes varer med den bedste energimærkning.

Grundet nye og strengere testmetoder på den nye energimærkning, kan den gamle og nye energimærkeordning ikke sammenlignes 1:1.

De nye EU-regler bidrager til at reducere energiforbruget yderligere og beskytter derved miljøet, men samtidig bliver det også enklere at sammenligne varer.

Læs mere hos EU-projektet Label 2020 her